Çağımızın pazarlama metodu artık Dijital pazarlamadır. Dijital pazarlama da Seo yönetimi ve Sosyal Medya yönetimi ile olabilmektedir. Bu nedenle hayatımıza yeni girdiğini varsayacağımız Seo ve Sosyal Medya yönetiminin ne olduğunu ve ne gibi faydaları olduğunu öğrenmek lazım. Siz
Arama motoru optimizasyonu, İngilizce karşılığı “Search Engine Optimization” olarak geçen ve kısaltması SEO olan online bir pazarlama yöntemidir. Arama motoru optimizasyonu Türkiye’de ilk defa Düzce Üniversitesi, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nde ders olarak verilmeye başlanmıştır. SEO, arama motorlarına yönelik iyileştirme ve geliştirme çalışmasıdır. Bu yöntem etkili bir şekilde kullanıldığında doğal yollardan web sitelerinizin üst sıralara gelmesini sağlayabilirsiniz.
Arama motoru optimizasyonu çalışmalarına başlandığında hemen sonuç almak mümkün değildir. Uzun uğraşlar ve belirli bir süre zarfından sonra (2 veya 3 aylık) ilk olumlu denebilecek sonuçları elde edebilirsiniz. SEO çalışmalarında; sektörün rekabet boyutu, rakiplerin yaptıkları arama motoru optimizasyonu çalışmaları, web sitelerinin SEO yapmadan önceki arama motoru pozisyonları önemli rol oynamaktadır. SEO ile yapılan çalışmalar yorucu ve zahmetli olsa da elde edilen sonuçlar da o doğrultuda kalıcı ve uzun süreli olacaktır. Arama motoru optimizasyonunun temel amacı, web sitelerine gelen organik trafiği ve firmaların sitelerinde bulunan ürünlere gelecek olan talebi arttırarak arama motoru sonuç sayfasında (SERP) üst sıralarda yer almanızı sağlamaktır. Etkili bir SEO çalışması yapabilmek için Site İçi (On-Page) SEO ve Site Dışı (Off-Page) SEO oldukça önemlidir. Peki, bunlar nelerdir onlara bir göz atalım.
Site içi SEO adından da anlaşılacağı üzere site içerisinde yapılan çalışmalardır. Bu işlemler içerik, kodlar, meta etiketleri, resimler gibi web sitelerine uygulanabilir işlemlerdir.
Google site hızına oldukça önem vermektedir. Özelikle kullanıcılar bir siteyi ziyaret ederken birkaç saniyelik gecikmeler nedeniyle bile o siteden kolayca ayrılabilir ve başka sitelere giriş yapabilir. Bu da sitenizin alt sıralara gerilemesini sağlar. Bu nedenle ziyaretçilerinizi kaybetmemek adına sitenizin hızla yüklenmesi için çalışmalar yapmalısınız.
Site haritanızı oluşturmak önemlidir. Çünkü Google arama botları sitenize geldiğinde, site haritanız botların sitenizi daha iyi indexlemesi için yol gösterir.
İlk önce amaç ziyaretçilere fayda sağlamak olmalıdır. İçeriğin faydalı ve arama motoru optimizasyonuna uyumlu olabilmesi için anahtar kelime analizi yapılarak doğru anahtar kelimeler kullanılmalıdır. Tespit edilen anahtar kelimeler üzerinden içerik çalışması yapılmalıdır.
İçerikte konu ve anlam bütünlüğü önemli bir yer kaplamaktadır. Konu başlığı, etiketler ve meta açıklamaları, içerik ile uyumlu olmalıdır. Yazım kurallarına dikkat edilmeli ve içerikleriniz daima özgün olmalıdır. Çünkü özensiz ve hatalı yazılar botlar tarafından fark edilerek olumsuz olarak değerlendirilir.
Yazı Başlıklarını Doğru Belirlemek
Site içi SEO’da yazı başlığınız da önemli. Yazınızın başlığında anahtar kelime geçiyor ise başlıklarında anahtar kelime geçirmeyen diğer sayfalara oranla üst sıralarda yer almanız mümkündür.
Meta Etiketleri
Arama motorlarının site hakkında bilgi sahibi olabilmesi için web sayfasının kodlarına eklenen bir etikettir. Meta etiketleri web sayfalarının HTML kodunda <head> etiketleri arasına eklenmektedir. Bu etiketlerin doğru belirlenmesi halinde sitenizin SERP’de hızla yükselmesi mümkündür.
H etiketleri kullanılmış bir içerik arama motorları tarafından beüğenilen bir durumdur.Ayrıca bu etiketlerin kullanımı görünüş olarak daha düzenli bir içeriğe sahip olmamızı sağlar. H1 etiketini ana başlıkta kullanmalıyız. H2 ve H6 arası önem sırasına göre alt başlık olarak kullanılmalıdır.
İyi bir site içi SEO çalışması yapıldıktan sonra backlink ve site tanımı gibi çalışmalardan oluşan site dışı SEO yapılmalıdır. Genel olarak sitenizin başka web siteleri tarafından önerilmesi, tavsiye edilmesi gibi çalışmaları kapsamaktadır. Site dışı SEO çalışmasının büyük bir çoğunluğunu backlink çalışmaları oluşturmaktadır.
Backlinkler tavsiye bağlantılardır. Kaliteli backlinlerin ise faydalı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle backlink çalışması yaparken nicelikten çok niteliğe önem vermeliyiz. Alınan linkleri az ve öz olması oldukça önemlidir.
Backlink alırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır: domain otoritesi, TrustRank değeri, Alexa sıralaması, sitede var olan backlinklerin kalitesi kalitesi, backlink veren site ile alan sitede içerik uyumluluğu olmalı ve en önemlisi de backlinkler kalıcı olmalıdır.
Dofollow bir siteden gelen linkin size referans olduğu anlamını taşır. Nofollow ise sitenin size link verdiğini ancak size referans olmadığını gösterir. Nofollow etiketinin kullanılmadığı her link aslında dofollow olarak çalışmaktadır. Bu nedenle nofollow etiketi kullanılmalıdır çünkü kullanılmadığında tüm linkler dofollow olacağından Google botları bunu doğal karşılayamayacaktır.
Yani nofollow link, sitelere doğal bir link çeşitliliği sağlamaktadır. Bu da arama motoru sonuçlarında (SERP) sitenizin üst sıralara çıkmasını sağlamaktadır.
Arama motoru optimizasyonu çalışmalarında backlink analizi önemli bir yer tutmaktadır. Bu analiz ile hem sitenizin hem de rakip sitelerinin aldığı backlinkleri inceleyebilirsiniz. En bilinen analiz araçları Ahrefs, Semrush ve Seomoz olup bu araçlar sayesinde backlink analizleri çok kolaylaşmaktadır.
Kısacası site doğallığı, içerik özgünlüğü ve kullanıcı deneyimi ile birleştirdiğinde az sayıda kaliteli backlink ile ilk sıralara gelmek mümkün olabilir.
Günümüzde sosyal medya kullanımı oldukça yaygınlaşmaktadır. Bu nedenle sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlar, arama motoru algoritmalarının büyük bir parçasını oluşturmaya başladı. Sosyal ağları kullanarak sitenize daha fazla ziyaretçi çekebilirsiniz.
Arama botları sitenizi ziyaret ettiğinde bu çalışmaları en iyi şekilde uyguladığınızı fark ederse sitenizin üst sıralara çok daha hızlı bir şekilde taşır.
Sosyal medya yönetimi; sosyal medya sayfalarının ve sosyal medya hesaplarının nasıl kullanılması gerektiğini, bu sürecin ne şekilde işlemesini gerektiğini, kriz anında nasıl bir yöntem izlenebileceğini ve imaj yönetiminin nasıl yapılması gerektiğini gösteren durumlar bütünüdür. Günümüzde iletişim anlamında güçlü bir yeri olan sosyal medya, önüne geçilemez bir pazarlama stratejisi olarak görülebilir. Bu nedenle sosyal medya yönetiminin önemi bir tık daha güçlenmiş olur.
Sosyal medya yönetiminde dikkate alınması gereken bazı unsurlar vardır. Bu unsurlar;